Pagina curenta: Pagina producatorului
Crama Jelna
Crama JelnaSuntem o familie tanara de antreprenori din judetul Bistrita-Nasaud, satul Jelna, fascinata de vin si de cultura vinului. Nu facem altceva decat sa continuam si sa ocrotim o poveste, o zona si un spirit viti-vinicol care a zacut adormit timp de mai multe secole aici in Jelna. Dealurile unde ne-am plantat vita-de-vie conform hartilor vechi de cateva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu vita-de-vie dar nu sunt specificate soiurile. Pana si pe harta iosefina realizata de Imperiul Austro-Ugar in 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar intinse plantatii de vita de vie pe dealurile din Jelna.

Pastorim cu drag 26 de hectare de vita-de-vie, varsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le avem sunt: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca regala, Muscat Ottonel, Pinot Noir.

Urmeaza sa mai plantam Feteasca neagra, Merlot si Cabernet Savignon, precum si putin Novac sau negru de Dragasani, in timpul anului 2018.

Suntem o crama mica artizanala, de familie, producem undeva la 80.000 sticle anual si planuim ca pe masura ce via se va maturiza sa crestem pana la 100.000-120.000 sticle pe an.

"Una dintre cele mai vechi menționari a vinurilor din aceasta zona am gasit-o in Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, in care se menționa ca Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune ca a pictat fresca Navicella, a fost platit in butoaie de vin", explica Ovidiu Moldovan.

In concluzie consideram ca este de datoria noastra ca si oameni ai locului, nascuti si crescuti aici, sa reinviem ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol si anume, pamantul, vita-de-vie, vinul si cultura din Jelna. Exista un spirit curat, inchegat, natural si plin de omenie care uneste romanii, sasii si secuii din Jelna. O entitate, ne place noua sa credem care s-a format printr-o meritocratie, in niste vremuri in care oranduirea paturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru.

Am putea continua cu relatarile noastre 7 zile si 7 nopti…dar tot ce dorim noi este sa va primim cu bratele deschise, aici la Jelna, iar daca drumurile voastre nu va aduc aici, macar prin sarutul curat si dulce al vinurilor noastre.CONTACT
Adresa: sat Jelna
Judet: Bistrita
Telefon: 0740986056
E_mail:
Website: https://www.jelnatransilvania.ro